APML logo
Српски Srpski English
Почетна > Активности > Вести > Представљене Типологије прања новца

Представљене Типологије прања новца

04-Oct-2019 10:21:27

Суботица, 26. септембар 2019.

У Суботици је Управа за спречавање прања новца представила Типологије прања новца представницима тужилаштава, судова, полиције и пореске полиције

Међународна заједница борбу против тероризма и спречавање његовог финансирања оцењује како значајан изазов. Приликом оцене делотворности  система једне државе, међународна организација ФАТФ (The Financial Action Task Force) у својим препорукама прописује јасне критеријуме које једна земља треба да испуни, како би показала ефикасност у систему за спречавање прања новца и финансирања тероризма.

С обзиром на то да је оцењено да носиоци правосудних функција и полицијски службеници нису у довољној мери упознати са типологијом процене ризика од прања новца, Управа за спречавање прања новца организовала је, у сарадњи са Правосудном Академијом, 26. септембра 2019. године, у Суботици, обуку за судије, тужиоце основних и виших тужилаштава, представнике пореске полиције, пореске полиције и  МУП-а (Одсек за сузбијање општег криминалитета, Одсек за борбу против корупције, Одсек за борбу против привредног криминалитета, Одсек за борбу против општег криминалитета ) из Новог Сада, Суботице, Кикинде и Сомбора.

Учесници обуке имали су прилике да се упознају са Типологијама за кривична дела виског степена претње за прање новца, о чему је говорио Миљко Радисављевић (Републичко јавно тужилаштво), и секторским типологијама (финансијски и нефинансијски сектор, рачуновође, адвокати) о којима су говорили Јелена Пантелић (Управа за спречавање прања новца), Александра Медан (Народна банка Србије) и Горан Купрешанин (Комисија за хартије од вредности), који су учесницима обуке помогли у лакшем препознавању активности које указују на прање новца и сумњиве извештаје.

Обука је организована у оквиру Пројекта  „Унапређење квалитета и ефикасности извештавања о сумњивим трансакцијама и кључних функција Управе за спречавање прања новца“,  који финансира Европска унија. Корисник пројекта је  Министарство финансија – Управа за спречавање прања новца, а пројекат спроводи конзорцијум који предводи КПМГ.  

 

2011 Управа за спречавање прања новца