APML logo
Српски Srpski English
Početna > Međunarodna saradnja > Egmont Grupa-asocijacija finansijsko-obaveštajnih službi

Egmont Grupa-asocijacija finansijsko-obaveštajnih službi

Prepoznavši važnost povezivanja finansijsko-obaveštajnih službi, nekoliko FOS sastalo se 1995. godine u palati Egmont Arenberg u Briselu i donelo odluku da se osnuje jedna neformalna grupa koja bi podsticala međunarodnu saradnju. Danas je to grupa finansijsko-obaveštajnih službi  pod nazivom Egmont, koja se redovno sastaje i pronalazi načine saradnje, naročito u oblasti razmene informacija, obuke i prenošenja znanja i stručnosti. 

    Cilj Egmont grupe jeste da predstavlja forum za FOS širom sveta kako bi se unapredila saradnja u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma i podržavala implementacija nacionalnih programa u ovoj oblasti. Egmont grupa pruža podršku finansijsko-obaveštajnim službama  na sledeće načine:    

  • Proširuje i sistematizuje međunarodnu saradnju u recipročnoj razmeni informacija;
  • Povećava efikasnost FOS organizovanjem obuke i razmene zaposlenih kako bi se unapredilo stručno znanje i sposobnosti službenika FOS;
  • Pridaje značaj boljoj i bezbednijoj saradnji među FOS primenom tehnologije, poput zaštićenog sajta Egmont grupe (ESW);
  • Pridaje važnost većoj koordinaciji i podršci operativnim odeljenjima FOS;
  • Promoviše operativnu samostalnost (nezavisnost) FOS; i
  • Promoviše osnivanje FOS u saradnji sa državama u kojim već postoji sistem za SPN/SFT, ili pak sa državama u kojima je taj sistem u začetku.    


2011 Uprava za sprečavanje pranja novca