APML logo
Српски Srpski English
Početna > Aktivnosti > Vesti > Uspostavljanje mehanizma preispitivanja prekograničnih pretnji

Uspostavljanje mehanizma preispitivanja prekograničnih pretnji

27-Aug-2019 08:46:31

Koordinaciono telo za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma, kojim predsedava potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova, donelo je 13. juna 2019. godine rešenje o obrazovanju Stručnog tima za uspostavljanje mehanizma razmene informacija u vezi sa listom identifikovanih zemalja.

Ovaj stručni tim čine predstavnici Republičkog javnog tužilaštva, Uprave za sprečavanje pranja novca, Bezbednosno-informativne agencije, Tužilaštva za organizovani kriminal, Poreske policije, Ministarstva unutrašnjih poslova, Narodne banke Srbije, Komisije za hartije od vrednosti i Uprave carina. Stručnim timom rukovodi Jelena Pantelić iz Uprave za sprečavanje novca.

U periodu od 21-23. jula 2019. godine u Rumi je održana prva radionica Stručnog tima na kojoj su, između ostalog, formirani kriterijumi na osnovu kojih će biti pripremljena metodologija praćenja prekograničnih pretnji. Radionica je održana u okviru Projekta  „Unapređenje kvaliteta i efikasnosti izveštavanja o sumnjivim transakcijama i ključnih funkcija Uprave za sprečavanje pranja novca“,  koji finansira Evropska unija. Korisnik projekta je  Ministarstvo finansija – Uprava za sprečavanje pranja novca, a projekat sprovodi konzorcijum koji predvodi KPMG.  

2011 Uprava za sprečavanje pranja novca