Najava četvrte Nacionalne procene rizika

09 jul 2024


Vlada Republike Srbije je dana 20. juna 2024. godine donela  Odluku o formiranju Radne grupe za izradu nove, četvrte po redu, Nacionalne procene rizika od pranja novca, finansiranja terorizma, proliferacije i širenja oružja za masovno uništenje i procene rizika od pranja novca i finansiranja terorizma u sektoru digitalne imovine (NRA).

Na taj način je  započet novi ciklus procene izloženosti Republike Srbije gore pomenutim rizicima koja predstavlja strateški važnu aktivnost prema standardima FATF-a (Financial Action Task Force - FATF).

Radna grupa za finansijsku akciju FATF je međunarodno telo koje postavlja standarde u borbi protiv pranja novca, finansiranja terorizma i finansiranja širenja oružja za masovno uništenje. NRA jedne države predstavlja prvu od 40 obavezujućih preporuka FATF-a kojom se promoviše da se borba protiv pranja novca i finansiranja terorizma temelji na analizi i proceni rizika i da je to prvi korak u delotvornom i efikasnom suočavanju sa ne samo štetnim, već i opasnim pojavama.

Republika Srbija je uskladila svoje propise i praksu u ovoj oblasti sa svih 40 međunarodnih preporuka FATF-a, što je rezultat koji je ostvarilo još samo deset drugih jurisdikcija u svetu. Imajući u vidu da je borba protiv pranja novca i finansiranja terorizma kontinuirani proces, pri čemu se nacionalni sistemi prilagođavaju stalnim novim izazovima i pretnjama koje se odnose na pokušaje korišćenja finansijskog sistema u kriminalne svrhe, međunarodno priznanje koje je Republika Srbija dobila samo je dodatni podsticaj nadležnim institucijama i privatnom sektoru da taj sistem održavaju i unapređuju.

Prvi sastanak Radne grupe za izradu nove NRA, održan je dana 1. jula 2024. godine, uz organizacionu pomoć projekta „Suzbijanje ekonomskog kriminala u Srbiji“ koji sprovodi Savet Evrope uz podršku Švedske, sa ciljem da se okupe donosioci odluka na najvišem nivou, kao i predstavnici Koordinacionog tela, da bi se u konsultativnom procesu upoznali sa važnošću ove procene za dolazeći  Šesti krug evaluacije Manivala, rokovima u kojima je planirana izrada NRA, kao i resursima koje je neophodno opredeliti u okviru njihovih institucija. Sastanak je organizovan u saradnji sa Upravom za sprečavanje pranja novca i nedavno imenovanim Koordinacionim telom za izradu NPR. Direktor Uprave za sprečavanje pranja novca Željko Radovanović, koordinatorka NRA Jelena Pantelić i  podkoordinator  Pretnji u okviru NRA  Miljko Radisavljević predstavili su važnost izrade i ažuriranja procene rizika, kako u strateškom tako i kontekstu međunarodnih obaveza Republike Srbije.

Takođe, dana 4. jula 2024. godine, u organizaciji Privredne komore Srbije - Udruženja finansijskih institucija i Ministarstva finansija - Uprave za sprečavanje pranja novca, pred više od 200 obveznika Zakona o sprečavanja pranju novca i finansiranju terorizma  koodinatorka četvrte po redu NRA- Jelena Pantelić je najavila  početak procena rizika i pozvala prisutne na saradnju u cilju adekvatne i nepristrasne procene rizika od pranja novca, finansiranja terorizma, proliferacije i širenja oružja za masovno uništenje i procene rizika od pranja novca i finansiranja terorizma u sektoru digitalne imovine.